Iskustva praktičara: Uznemirenost i nelagoda

Klijentkinja stara 55 godina dolazi zbog problema u menopauzi i velike napetosti koja se manifestuje bolom u ramenima. Ima valunge – talase toplo – hladno, osjeća unutarnju nervozu, a uz sve to ima probleme i na poslu. Osoba je po prirodi smirena, ali je u zadnje vrijeme svakodnevna komunikacija sa radnim kolegom izbaci iz ravnoteže i ne može da se kontroliše, pa se poslije jede zbog toga. Dosta obaveza nesvjesno preuzima na sebe i često dobije napad bijesa i kaže ono što ne bi htjela.

Poslije obavljenog intervjua, preporučena kombinacija preparata bi bila slijedeća:

  • Sclerantus (Treskavica) – za valunge
  • Walnut (Orah) – za navikavanje na trenutno stanje i privikavanje na promjene novonastale situacije da se dobro „dočeka na noge“
  • Cherry Plum (Višnja) – zbog nemogućnosti kontrole i vladanja sobom i situacijama
  • Impatiens (Nedirak) – za nestrpljenje
  • Larch (Ariš) – za samopouzdanje
  • Oak (Hrast) – za pretjerano preuzimanje obaveza na sebe gdje se osoba „lomi“

Preporuka je da se kapi uzimaju najmanje 4 puta dnevno po 4 kapi. Najbolje je da ih nakapava ispod jezika i to prvo uzimanje po ustajanju, zadnje prije spavanja, a ostalo da rasporedi tokom dana. Ako osjeti uznemirenost ili nelagodu, kapi može uzimati i više puta po 4 kapi do olakšanja, dok ne osjeti da je poboljšanje nastupilo. Pošto su kapi neškodljive i ne izazivaju nikakve neželjene efekte i ne mogu da se predoziraju, utoliko je primjena komfornija i sigurnija.

Data kombinacija je učinila da klijentkinja svoju menopauzu prihvati kao epizodu u svom životu i da shvati da je epizoda prolazna, a napetost uopšte se dosta smanjila i osjećala se opuštenije i mirnije. Kaže da joj kapi puno pomažu, pogotovo u situacijama u kojima je ranije gubila kontrolu nad sobom. Uz njih se osjeća sigurnom. Činjenica je da klijentkinja koristi kapi već duži niz mjeseci, i to redovno, i kaže da kapi kao da prate njeno stanje. Kada je god u prilici i drugima priča o Bachovim kapima i kaže da je upornost i istrajnost poruka svima.

© 2022, Bahove kapi